Retrorgia, retrogeek

C64, Pentium, Retró sorozatok, -filmek, indie játékok, na meg csoki!

Retrorgia, retrogeek

Érdekességek az elmúlt 30 valahány évből, főleg geek szemszögből. De lesznek itt ígéretes indie fejlesztések, remakek. Meg persze csoki :)

Friss topikok

  • Adani: Az Űrgammák se volt semmi, néhány idegesítő szereplő, néhány Imperium Galactica szintű bejátszás. (2014.06.27. 08:41) Elektor Kalandor
  • Cart: És tényleg. Elsiklottam felette :) Az 1426 dolcsinál megakadtam :) Mondjuk így belegondolva nem is... (2013.03.04. 11:40) Kiárusítás
  • RÁJEN: Ez a játék az egyik kedvencem volt, a nénit lefejelni mindig is imádtam... (2013.03.03. 21:53) Bop'n Rumble avagy Hulk Hogan a hátsó utcában.

Címkék

amiga (1) árverés (1) atari (1) ATM (1) Blendi (1) bop n rumble (1) c64 (4) descent (1) doom (2) dos (4) Dune 2 (1) ebay (1) elektor kalandor (1) első (1) érdekesség (1) falcon patol (1) fps (1) humor (3) Imperium galactica (1) larry (1) magyar (1) mario (2) Mod (1) NES (1) online (1) pentium (3) randomstuff (1) reklám (1) remake (4) rgcd (1) rts (1) SNES (1) sorozat (1) spectrum (2) steve lee (1) stratégia (1) TV (2) video (2) youtube (2) Címkefelhő

Az Ultimate Doom Port

2014.08.13. - Cart Szólj hozzá!

 

   Nem akartam ilyen gyorsan kijátszani a Doom kártyát, de mikor megláttam ezt a videót egyből posztolhatnékom támadt. Ugye, mint az sokan tudják, a Doom szinte minden platformra kijött, amit játékra teremtettek kezdve a C64-től, az okos-telefonig (hehe, csak a Doom rpg mentések miatt tartottam meg évekig az egyik telóm :D). És most egy olyan eszközre is "átportolták", amit a hétköznapi értelemben nem játékra használnak, de naponta találkozunk vele. Aussie50 és haverja ugyanis kipróbálta, hogy vajon lehet-e Doomozni egy ATM-en (bankautomatán). A válasz meglepő; lehet!

 

   Gondolom legálisan szereztek egy gépet, szétkapták (írják, hogy utánajártak a dolgoknak, szóval elvileg nem fog az ajtójukon kopogtatni az FBI), és meglepve tapasztalták, hogy az amúgy nap nagy részében magányosan ácsorgó automatákon (gondolom ez az usába és egy adott típusra vonatkozik) windows alapú operációsrendszer fut (legalábbis a hozzászólások alapján úgy vettem ki, hogy a vas OEM PC), amit már gyerekjáték volt dommolásra átalakítani (fegyverváltás az oldalsó gombokkal :D). Íme:

  

Fizetés helyett shotgun lőszert lehet felvenni ezzel az ATM-el :D

 

Ingyérium Galaktika! Open-IG.

2014.08.10. - Cart Szólj hozzá!

   

   Kövezzetek meg, de nekem elsőre kimaradt. A kettő alap, az megvolt, az Imperium Galaktika egyet viszont később, egy újság mellékletként szereztem meg. Akkoriban kevés időm volt, és annak ellenére, hogy az ízig-vérig magyar, "valószereplős" animációs, hídon mászkálós videóbetétes, stratégiai sci-fi játék nagyon bejött, kb. a story 30-40 %-nál félbehagytam.

 

 

A videók igaz mémek lettek, mint a fenti a
kamaszkorunk kedvenc szőkéjével (az anya), és a kicsit androidos beütésű "fiúnkkal" :D
 

   Aki hozzám hasonló cipőben jár (vagy vonzzák a retro játékok), annak most lehetősége van a pótlásra, ugyanis egy álmos 2012-ei reggelen egy Karnok Dávid nevű programozó arc úgy döntött, hogy nem maradhat a világ Imperium Galaktika remake nélkül. Tervezgetések, majd azt követő titkos hegesztgetések után előállt egy javított, itt-ott módosított Open Imperium Galacticával, mindezt ingyen tölthető formában tárta/tárja elénk. Nyílt forrású Jáwa segédmotor pörög a remake alatt, így kicsit keményebb vas kell neki, mint ami annak idején az elvárt volt - a 486DX proci és 8 MB (w95 alatt 16) RAM :P.

  Később az ősatya, Digital Reality csatacirkálója is leszállt Dávid úr hátsókertjében, hogy áldást és fejlesztési pontokat adjon a játékhoz. Így mára már teljesen legálisan tölthető a gyártási fázis 0.95-nél álló open-IG.

 

   Itt lehet jelentkezni a flottához!!!

 

Dune 2 Online és Legacy – Nyaraljon az Arrakison!

2014.08.01. - Cart Szólj hozzá!

   
   Ezzel szerintem nem leszek egyedül; a Dune 2 volt a legelső RTS, amivel találkoztam. Az újfajta játékstílus hamar meghódított minket, valami más ez, éreztük akkor. Az intorját számtalanszor végignéztük, ahogy szétlövik a katonákat, vagy az ornithopterek kilyuggatják a "monitort" felejthetetlen képsorok. Az egységhangutánzás is megy a mai napig – jó, akkoriban nem tanultunk angolt, így „magyarosan” utánoztuk a katonák jelentését, pl. „odafelmegyek” volt az affermetiv nyugtázás. Szerintem sokan vannak olyanok is, akik tudnak dúdolni a zenéjéből is egy-egy részletet.

 

d2ment.jpg

   Örökös poén a mentat bábozás ( szemet, szájat kattintva mozgatva trágár történet mesélni a jelenlévőknek :D)

 

    Urbánus legenda, hogy ez volt a legelső RTS, de bizonyosan a Magyarországon éppen akkor szárba szökkenő PC kultúra (és a műfaj) egyik erős alappillére volt a Dune 2. Másik, szintén mítosz kategória tárgykörét képezte körünkbe, hogy az első része (mert ugye ez a kettő ) szintén ilyen „építgetős” játék, csak az tartalmaz egy belsőnézetes opciót is :P (Valószínűleg a kalandjátékból látott valaki részletet).
   Természetesen volt a haverok közt, aki hamar a mestere lett a játéknak, és ami érdekes, később ez az „arc” igazi rts / tbs fan lett, és az egyik nemezisemé vált :D (És szintén itt kell megemlítenem azt a srácot, aki csak a játékot nézni (dűnézni) ment a legjobb haveromhoz, szinte minden nap, és folyton ott ragadt estig, mondhatni elzavarni sem lehetett, és másnap újra megjelent :) .)

 

amigaposter.jpg

Dune 2 meghódítja az amigát (is).

 

   Párszor én is végigtoltam a játékot, addigra megvolt az utolsó pálya kulcsa - miszerint sok rakétát kell lőni a császárra - és mindig a Harkonnen házra esett a választásom (sorry, akkor nem ismertük a könyvet, én csak egy éve olvastam, szóval nekünk a „kékek” voltak a rossz fiúk. Ki tudja emiatt hányszor bukott el a nemes Atreides ház. :D).
  Emlékszem három floppyra fért rá, ami teljesen korrekt volt akkoriban. Ennek köszönhetően a játék gyorsan terjedt körünkbe, számtalanszor másoltuk ide-oda (pl.: format miatt). Ez volt régen, viszont aki ma nosztalgiázni szeretne, és éppen nincsen kéznél neki a játék, esetleg nem akar a dosboxal szórakozni (megy simán winből is, csak kicsit „bugusan”), máris kétfajta lehetősége akad, amivel újra Arrakis forró dűnéi között szállhat harcba az univerzumért, homokférgek és a gaz Harkonnen hordák társaságában:

 

   Elsőként itt van a már jó ideje elérhető Dune 2 online, ahol regisztráció után a mentéseket is vihetjük magunkkal. Bónusznak ugyan itt Transport Tycoon Deluxe-t vagy akár X-COM: UFO Defense-t!!! is tolhatunk mindenféle telepítési hercehurca nélkül.

   Ha valaki pediglen egy remaket szeretne, mint én, annak bátran ajánlom a kicsit lassan frissülő, de így is tökéletesen játszható: Dune Legacy-tJelen pillanatban ezt nyúzom; sok kényelmi funkcióval tömték tele, gyors bill., csapat kijelölés, tömeggyártás stb., van benne egyedi térkép, új A.I. - ez ráfért - multi (még nem teszteltem), mindez a régi köntösben - kellenek is hozzá az eredeti játék fájljai.

 

   Jó szórakozást mindkettőhöz! (Mentem nyaralni) 

 

Dunelegacy.jpg

Üdvözlet a Dune Legacy második pályájáról, immár az Atreidesek oldalán :D

 

 

Címkék: online remake rts dos Dune 2

Blendi - az első reklám élmény

2014.07.27. - Cart Szólj hozzá!

   

    Mára sajnos megszokott dolog, hogy a reklámokat filmekkel szakítják meg, ellenben régen, nem volt ilyen szembetűnő  ez a fajta kapitalista gondolkodásmód. Persze voltak klasszikusok ("cascot akarok kötni", hurka reklám, "müszi") amelyekre sokan emlékeznek. Nekem azonban a fogszuvasodás ellen küzdő hód, Blendi maradt meg az "első" reklámélménynek, amint az űrhajója lézerével lövöldözi a fogat támadó bacikat. Naná, hogy fent van youtubon. Remélem nem csak nekem csal könnyet a szemembe :D Arra viszont kíváncsi lennék, hogy kinek mi az első reklám emléke :) 
  


  Érdekes, hogy én nem 100%-ig így emlékezetem a reklámra, most "fakóbbnak" tűnik az egész, és fogkrémet lőnek benne nem lézert :D 

 

Címkék: reklám TV Blendi

Brutális Végzet V.20 avagy Doomodifikáció a pokolból

2014.07.24. - Cart Szólj hozzá!

   

    Mikor anno karácsonyra megkaptam az első PC-m, a Doom már élőlegenda volt. A frissen megjelent Duke Nukem 3D is épp csak nekilátott a trónfosztásnak. Persze nekem nem volt szerencsém, a két legendás játék helyett, az én gépemre a „számtekboltos” gyerek valami Quake nevű fps-t "telepített" ;)

   Doom volt az első összegyűlős fps játékunk is, amikor a legjobb barátom gépe köré gyűltünk (nekem akkor nem volt még PC-m), és néztük, ahogyan írtja az impeket a sörétessel. A legelső LAN-os élményemet szintén a Doomnak köszönhetem, szóval lesz még miről sztorizgassak később.

 

DoomGuyStandingHD.jpg

   Hell? YES!!!

 

  Gondolom az fentebb is érezhető, a Doom sorozat mérföldkő volt az én életemben is (noha egyszer sem játszottam végig az "iddqd" csodafegyver nélkül, bár egy egér x/y támogatással megáldott modoltat sikerült egészen szépen elvinni). Csillagképe azóta is ott ragyog a dicső számítógépes játékok égboltján, számtalan Mod, feldolgozás, remake készült belőle, több-kevesebb sikerrel (pl. az ötletes Ultimate Simpsons Doom, vagy egy pofás remake Doom 3 néven az Id-től :D). És ez nem állt le a mai napig, készülnek hozzá mindenféle újítások, amik szinte az egész játékot átvarázsolják, vagy csak az amúgy is fickós ellenfeleket turbózzák még démonibbra. Az egyik ilyen említésre méltó (díjnyertes!) Mod, a Brutal Doom nemsokára a V.20 változatát ünnepli. A még jobban szerteszét-fröccsenő ellenfeleken kívül az eljövendő része ragdoll fizikát is fog tartalmazni, ami hát ja... érdekes lesz. Íme egy 15 perces előzetes gameplay, amitől hamar beindul a nyálcsorgatás (vagy gyomorforgás, kinek mi :D):

 SGt Mark IV úr Doomodifikácója innen tölthető!

Címkék: fps doom dos pentium Mod

C64 me!

2014.07.22. - Cart Szólj hozzá!

   

    A minap találtam ezt az egyszerű online képátalakítót, amivel bárki kedve szerint komodorizálhatja magát vagy fényképeit.

    Az oldalért katty a linkre: http://c64.superdefault.com/. Egy saját avatar átkonvertálása:

   

 

letöltés.png

 Híjá! Mehet a facebookra!

Címkék: humor c64 randomstuff

Falcon Patrol avagy instant lövölde az éhező programozótól

2014.07.19. - Cart Szólj hozzá!

 

    A Falcon Patrol igazi klasszikusként, szinte mindig előkerült a "commodoros napokon". Előnye volt a gyors “betöltés”, mind a két része megvolt a kazettákon - repülő és helikopter ellenséges -, valamint hamar le lehetett zavarni vele a köröket, vagyis kellően gyorsan jutott mindenkinek lehetőség, hogy ropogtassa a botkormányt. Persze, amikor valamelyikünk elkapta a ritmust, és sikerül neki többször landolni (általában a második-harmadik leszállás körül ért minket letolt gatyában a halálos lövés), vagy a következő szintre lépni, akkor már személyessé vált az ügy, és persze a „HI” pontok döntögetése lett a célja mindenkinek. 

 falcon.jpg

Ritka pillanatok; két ellenséges gép egyszerre elpusztítva.

  

    Mint azt említettem, a játéknak két része jelent meg (mindkettő sivatagos környezetben - Közel-kelet/Egyiptom hibrid világ - játszódott), az elsőben gonosz vadászrepülőgépekkel vehettük fel a harcot, a másodikban, pedig harci-helikopterek játszottak velünk halálos fogócskát. Utóbbiak már nem csak a városra és ránk szórták a rakétáikat, de újításképpen egyes fajtáik radarzavarót és légvédelmi ütegeket is tudtak telepíteni (ezek a “tojó” helik persze kedvelt célpontjaink voltak, csak ügyeskedni kellett a joyal a lefele-rézsút lövésért. :D ). A második rész amúgy nem lett nagy kedvencünk, nehezebb volt, mint az első, és talán ezét is hanyagoltuk a "vigyorgó" helikoptereket.

 

FalconPatrol2.jpg

Falcon Patrol a C64-en után Spectumra is kapott egy portot.

 

    A repülős lövöldét az a Virigin games jelentette meg, aki később a Dune 2-őt adta nekünk, ráadásul a Falcon Patrol volt a cég első lépése a piacon. A játék egyszemélyes alkotója, egy Steve Lee nevű arc, aki szerint előnyt jelentett azokban az időkben, ha egy programozó képes volt hosszabb ideig dolgozni kajálás nélkül, valamint, ha olyan barátnőt talált maga mellé, aki elfogadta, ha élete szerelmének a készülő játék befejeztéig nem jut ideje romantikázni, és kettőjük közt a nyelvhasználatot is max BASIC formában jöhet létre. :D (További infókat lásd a lejjebbi képen, amit köszönök a német http://www.c64-wiki.de-nek.) 

 Falconpatrolstevelee.jpg

 

   Végül a dallamos kis introt hallgatva tisztelegjünk a játék előtt, ami legalább annyira szórakoztatott, mint bosszantott, amikor 100 pontra az új rekordtól belénk repült egy troll’kopter.

 

 

     Amúgy készült egy frappáns kis remake belőle, aminek videóját itt lehet elérni. 

Sosem felejtünk titeket!

2013.03.09. - Cart Szólj hozzá!neverforget.jpg


Még pár év, és a CD is beállhat a sorba. :)

Címkék: video humor

Retro Gamer CD

2013.03.07. - Cart Szólj hozzá!


Ha most bemennék egy számítástechnikai játékokat forgalmazó boltba, és azt kérdezném, hogy akad-e náluk olyan max. 1-2 éves játék, ami Commodore 64-re jött ki, akkor valószínűleg ott helyben körberöhögnek. Pedig ez nem is annyira eszement kérdés. Például itt van a RGCD. Az ottani srácok ugyanis azzal foglalkoznak, hogy kihalt platformokra jelentettnek meg játékokat, amik ugyan ingyen letölthetők (emura pl.), de meg is lehet vásárolni őket! Főleg Commodore a profiljuk, de foglalkoznak Atari STE-vel is, sőt, PC-re is akad unaloműző (ez utóbbinál persze a gyengus gépek a mérvadók).
A bejegyzésem apropójául pedig az szolgál, hogy nemrégiben fellőtték az új online boltjukat, ahol van C64-re és Atarira is game. Mint írtam, ingyen is lehet tölteni, de aki igazi ínyencségre vágyik, fizikailag akarja magáénak tudni a játékot (mindemellett az otthon porosodó C64-én futtatni), az igényesen csomagolt, díszdobos verziót vásárolhat magának. A modern játékok árának megfelelő összegért, az eredeti kártya/kazi mellé, ráadásul mindenféle egyéb nyalánkság is jár (térképek, matrica, kézikönyv stb.)


soulles1.png

Mindenféle jó


soulles2.png
A 2012-es Soulless pillanatképe.


get.png

A fene vigye, annyira igényesen néznek ki, hogy kedvem támadt venni egyet. :D

Címkék: c64 atari rgcd

süti beállítások módosítása