Retrorgia, retrogeek

C64, Pentium, Retró sorozatok, -filmek, indie játékok, na meg csoki!

Retrorgia, retrogeek

Érdekességek az elmúlt 30 valahány évből, főleg geek szemszögből. De lesznek itt ígéretes indie fejlesztések, remakek. Meg persze csoki :)

Friss topikok

  • Adani: Az Űrgammák se volt semmi, néhány idegesítő szereplő, néhány Imperium Galactica szintű bejátszás. (2014.06.27. 08:41) Elektor Kalandor
  • Cart: És tényleg. Elsiklottam felette :) Az 1426 dolcsinál megakadtam :) Mondjuk így belegondolva nem is... (2013.03.04. 11:40) Kiárusítás
  • RÁJEN: Ez a játék az egyik kedvencem volt, a nénit lefejelni mindig is imádtam... (2013.03.03. 21:53) Bop'n Rumble avagy Hulk Hogan a hátsó utcában.

Címkék

amiga (1) árverés (1) atari (1) ATM (1) Blendi (1) bop n rumble (1) c64 (4) descent (1) doom (2) dos (4) Dune 2 (1) ebay (1) elektor kalandor (1) első (1) érdekesség (1) falcon patol (1) fps (1) humor (3) Imperium galactica (1) larry (1) magyar (1) mario (2) Mod (1) NES (1) online (1) pentium (3) randomstuff (1) reklám (1) remake (4) rgcd (1) rts (1) SNES (1) sorozat (1) spectrum (2) steve lee (1) stratégia (1) TV (2) video (2) youtube (2) Címkefelhő

To Be on Top – Legyél a Top-on!

2017.12.31. - Cart Szólj hozzá!

Chris Hülsbeck neve ismerősen csenghet az „öreg gamereknek”; több Commodre/Amiga játéknak is ő szerezte a zenéjét, de tevékenykedett PC-n is. Olyan játékok dallamait köszönhetjük neki, mint a Giana Sisters, Turrican 1-3, Apidya, Jinks, Bad Cat, de a Star Wars: Rogue Squadron részeinek muzsikájában is közreműködött. Számomra olyan, mint a filmiparban John Williams, aki kedvenc filmjeim zenéit szerezte, míg Chris kedvenc C64-es játékaimban alkotott maradandót.

Képek a játékból.

De munkássága nemcsak a zeneszerzésbe merült ki, programozott is a német Rainbow Arts csapat tagjaként, több játék fejlesztésében is részt vett. Az egyik ilyen, talán kevésbé ismert, alkotása a To Be on Top kalandjáték, amiben elektronikus zenei karriert futhatunk be. Habár maga a T.B.o.T nem tartozik a leghíresebb Commodore játékok közé, mégis az ötlet és megvalósítás miatt megérdemli, hogy pár szóban megemlékezzünk róla.

Chris Hülsbeck 1968-ban született németországi Kassel-ben, nagymamája zongoratanárnő volt, így elég hamar megismertette a kis unokáját a zene világával. Chris 14 éves korában kapta meg élete első Commodore 64-esét, és ezzel – mondhatni – megpecsételődött a sorsa. Belemerült az informatikában, főleg a zene érdekelte, de programnyelveket is tanult. Pár évvel később azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a német 64’er magazin által meghirdetett zenepályázaton első helyezést ért el a Shadescímű dalával. Hónapokkal később pedig zenei szoftvere, a Soundmonitor, kapott helyet az újság lapjain. Ekkor figyelt fel rá a Rainbow Arts stúdió és kiadó, állást ajánlottak neki és évekig ennél cégnél egyengette karrierjét és itt készítette el a saját maga tervezett és nagy részében programozott játékot, a To Be on Top-ot.

Chris Hüelsbeck 1986-ban a soundmonitorral a monitoron.

Chris Hüelsbeck 1986-ban a soundmonitorral a monitoron.

Chris Hülsbeck később sem állt meg, Amigán folytatta a munkásságát, majd a korral haladva készített zenéket Nintendo valamint PC játékokhoz is (Star Wars: Rogue Squadron 1-2, Extreme Assault), és állítólag még filmzenéhez is felkérték. De ezekről majd egy másik bejegyzésben térek ki, ami csak a mesterről szól. Most kanyarodjunk vissza a T.B.o.T-hoz.
A játék 1987-ben jelent meg Commodore 64 mellett Atari ST-re is. Már a menü betöltése után fülbemászó dallam fogad minket, emlékszem, sokszor csak ültünk és hallgattuk öcsémmel, ahogy a top 10-ben fellelhető zenéket is. Ezt leszámítva, nem tartozott a kedvenc játékaink közé, mert évekig fogalmunk sem volt, mi lenne a lényege. De ettől független mindig akadt olyan nap, amikor untuk a többi menőbb progit és betöltöttük a T.B.o.T-ot, zenét hallgatunk vagy „barangoltunk” a városba.

Most csak az ötödik helyig jutott a Retro Geek Bass.

Most csak az ötödik helyig jutott a Retro Geek Bass.

A To be On Top-ban egy kezdő zenészt alakítunk, aki a “megszólalásig” hasonlít Chris Hülsbeck-re (szemcsi, séró stb.). Vele kell egy olyan melódiát komponálni, ami végül bekerül a legjobb három közé, hogy így részt vehessünk egy élő tévé show-ba. A játék első pontjában inspirációt kell gyűjtenünk, ezt a szobánkban, videojátékot játszva tehetjük meg. Egy idegesítő mini játékban kell minél több azonos színű, véletlenszerűen mozgó, pattogó karikát begyűjteni, amiket később felhasználhatunk a slágerünk létrehozásához. Pontosabban 4 fajta zenei elemért megy a harc (basszus, zenei kíséret, dallam, szekvencia), mindegyikből 16 szín jelenik meg, amiből ha négyet behúztunk, akkor ugrik a következő 16-ra. Baromi nehéz rész volt, itt sokat szenvedtünk anno, míg rá nem jöttem, hogy elég egy helyben állni és nyomva tartani a tűzgombot. Persze, így is sokszor elillant 1-2 fontosabb karika (bizonyos ideig jelennek meg), de még mindig jobb volt, mint utánuk rohangálni az akadályokkal teli pályán. Ma már – hála az internetnek – tudom, hogy a sötétkék lenne a legfontosabb hangsáv, azzal lehet a legjobbak közé kerülni, de ezek mindig a sorozatok végén bukkannak fel.

Kapd el a ritmust! Avagy idegtépő dallamvadászat.

Kapd el a ritmust! Avagy idegtépő dallamvadászat.

Ha ezzel megvolnánk, a zongorán (ugye, Chris is zongorán kezdte) kell létrehoznunk a dalunkat. Lehetőség szerint azonos színű basszust, kíséretet, dallamot kell összerakni, majd a szekvenciát beállítani. Ilyenkor, ha jó a zene, már is megjelenik egy szám a Chart No. mögött. A további teendőink a szerzeményünk csiszolgatásával telik, haverhoz ellátogatni (kazettát vigyük magunkkal), ott megint hangszerelni a szintetizátoron, majd a hangstúdióba kell bejutni a DJ segítségével, ahol tovább javíthatunk a dalunkon (dobok hozzáadása). Ha végül sikerült a top 3-ba kerülni, élő tévé műsorban küzdhetünk a közönség szavazatáért, a toplista első helyéért. A helyszínek között a városban kell sétálnunk, ám nem árt az óvatosság, mert 4 fajta „ellenség” vagyis jármű/járókelő próbál véget vetni bimbózó zenei karrierünknek (mi csak tankos faszinak, kocsis bohócnak, boszorkánynak és diszkós srácnak hívtuk őket). A velük történő ütközés instant halál, kivéve, ha van inspirációnk, ilyenkor a két gyalogos esetében (öreg mamai és görkoris) csak pontot vesztünk. A botját lóbáló néni kiáltása („No respect!”), míg  a kerekeken guruló afró gyerek zenéje tehet be az ihletünknek. Ezért az utcai kóborlásaink szlalomozással fognak telni, szerencsére egy időben csak egy fajta ellenfél kering a képernyőn, ami megkönnyíti valamelyest a játékot. Sőt, ha pl. az öregasszonyt követjük, szépen körbe lehet sétálni a pályán.

Az öreg néne úgy nyomul felénk, mint a magyar nyugdíjas a déli buszra.

Az öreg néne úgy nyomul felénk, mint a magyar nyugdíjas a déli buszra.

A játékban öt fajta épületbe lehet bemenni, a saját házunkba (itt vigyázni kell „mutterhoz” ne érjünk hozzá), és a diszkóban büntetés nélkül beléphetünk, a maradék három hely meglátogatását (haverháza, hangstúdió, tévé csatorna) game over jutalmazza a program, ha nincs nálunk a megfelelő tárgy, de ezek is csak egyszeri belépésre jogosítanak. Mi, öcsémmel általában a haver háza után elakadtunk, és a diszkóban forgolódva (a ritmusra táncolva :D) mulattunk az időt, míg meg nem untuk a játékot. T.B.o.T amúgy nem bonyolult, ha az ember egyszer kitapasztalja, utána pár perc alatt végig lehet játszani. Ha esetleg mégsem sikerült bekerülni a top 3-ba, de az első tízben benne voltunk, a menüben meghallgathatjuk a dalunkat, és akár el is menthetjük a toplistát. Amúgy telis-tele van a To be On Top jobbnál jobb zeneszámokkal, Chris Hülsbeck kitett magáért, mindenhol egyedi dalbetétek szólnak. A házunkba pl. olyan, mintha szöveg is lenne a zenében, „nájnpm” szót értettünk mindig:

Habár nem került a legendás játékok sorába, csak dicsérni tudom a To be On Top-ot. Igazi színfolt, egyszerű, még is idő kell, hogy kitapasztalja az ember. Egyetlen hátránya van az ajtónyitás és a belépés az épületekbe nehézkes, sokszor akkor bombáznak el, amikor szerencsétlenkedünk az ajtóban. Ettől független ajánlom mindenkinek, zenerajongóknak főleg.
Az első helyezésig meg ne álljatok! :D

(Ez a cikk eredetileg a www.retrogeek.hun jelent meg, köszönet a jogokért magamnak :D)

+ Ha valakinek kell, itt a kézikönyv: To_Be_On_Top_-_Manual_-_C64


Atari ST verzió

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr513535863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása